Як не варто жартувати з грошима, або шкідливі поради інвестору

1. Вкладіть в Акції всі свої гроші, можна навіть взяти в борг на таку справу

Коментар експерта

Перш ніж інвестувати в акції, відкладіть гроші на життя і непередбачені витрати: створіть подушку безпеки, відкрийте банківський депозит або купіть облігації з низьким рівнем ризику. Пам'ятайте, що інвестиції завжди ризиковані і ви можете не тільки багато заробити, але і втратити все. Інвестуйте суму, яку внутрішньо готові втратити-на жаль, таке можливо. Не позичайте грошей на інвестиції ні в банку, ні у знайомих — інвестувати останні гроші не можна ніколи. Перш ніж кидатися в бій, вивчіть теоретичну частину.

2. Не витрачайте час на управління інвестиційним портфелем: найняв професіонала - і забув

Коментар експерта

Є думка, що якщо ти вирішив торгувати на біржі, але не готовий витрачати свої сили і нерви, то можна просто довіритися професіоналам і забути про все на світі. Але довірчому керуючому теж треба приділяти увагу, як мінімум на початку ваших відносин. Він повинен бути в курсі, які у вас життєві потреби і плани, щоб підібрати для вас оптимальну схему поведінки на фінансовому ринку. Та й хто сказав, що всі довірчі Керуючі-професіонали своєї справи і порядні люди? Принцип» довіряй, але перевіряй " доречний і тут. Але щоб перевірити, як здійснюється довірче управління, потрібні знання, які, на жаль, за вас ніхто не придбає. Так що витратити час все ж доведеться.

3. Інвестуючи, забудьте про особливості свого характеру і темпераменту


Коментар експерта

Визначаючи інструменти, які ви будете використовувати, співвіднесіть їх з особливостями вашого характеру. Брокери жартують:»купуєш облігації — добре спиш, купуєш акції — добре їси". У цьому є частка правди — часом акції змушують інвестора понервувати. Якщо ви занадто емоційні, серйозно переживаєте через втрати, то торгівля «з плечем» (тобто з кредитом, який надав брокер) і інвестування в акції не для вас: є ризик в паніці прийняти неправильні рішення і погіршити фінансові втрати. Та й на здоров'я стреси погано позначаються. Інвестуйте в ризикові інструменти, тільки якщо ви спокійно переносите втрати і можете діяти холоднокровно.

4. Здійснюйте якомога більше угод

Коментар експерта

Часті операції на ринку з цінними паперами можуть привести до втрати ваших сил, енергії і навіть грошей. І не забувайте про Комісію брокера, яку теж доведеться заплатити з кожної угоди. Спекулятивні стратегії не завжди приносять більший дохід, в більшості випадків пасивний інвестор заробляє більше. Хоча є жарт, що довгостроковий інвестор — невдаха спекулянт. Вибір оптимальної для вас стратегії залежить від багатьох факторів, включаючи те, якими знаннями і навичками ви володієте, тому поставтеся до такого рішення дуже уважно.

5. Не зупиняйтеся, відігравайтеся на падаючому ринку

Коментар експерта

Ця порада ілюструє приказка»батько бив сина не за те, що грав, а за те, що відігравався". Якщо ринок йде не в вашу сторону, краще зупинитися, видихнути і зробити перепочинок. В цьому випадку завершити торги (виконати stop loss) — значить не дати слабину, а уникнути ще більших збитків. І завжди потрібно чітко знати, якою сумою ви готові ризикнути і які правила закриття позиції обумовлені у вас з брокером. Нерідкі випадки, коли клієнт за допомогою «плеча» — кредиту, який надав брокер, — в азарті програвав все і ще залишався повинен непомірні суми. Вам це треба?

6. Використовуйте інсайдерську інформацію

Коментар експерта

Інсайдерська інформація дає власникові неринкову перевагу, саме тому її використання в операціях на фінансовому ринку переслідується законом. Готові відсидіти чотири роки в місцях не таких віддалених і назавжди втратити свою ділову репутацію? По-моєму, відповідь очевидна.

7. Краще "примножити", ніж " зберегти»

Коментар експерта

"Зберегти» і "примножити" — дві різні інвестиційні стратегії. Вони припускають не тільки різні цілі, але і різні інструменти, знання і навички, інвестиційний горизонт, рівень прийнятого ризику. Відносно фінансової подушки безпеки, яка може знадобитися в будь-який момент, стратегія «зберегти» найбільш адекватна. Ця стратегія вимагає мінімум знань і зусиль, однак дозволяє обігнати інфляцію, тобто зберегти купівельну спроможність ваших заощаджень. Стратегія "примножити" адекватна для грошей, які ви не плануєте витрачати в доступному для огляду майбутньому. Інвестуючи, ви можете багаторазово примножити ваші кошти, але можете отримати і негативний результат. Тут до ворожки не ходи — вам знадобляться додаткові знання, щоб результат виправдав ваші очікування.

8. Довіряйте порадам професіоналів

Коментар експерта

Найкраща стратегія - мати раціонально-скептичний настрій. На фінансовому ринку, особливо якщо мова йде про інвестиції, а не про заощадження, рада банкіра або брокера краще перевірити ще раз. Можливо, даючи вам пораду, вони переслідують свої, а зовсім не ваші цілі. Будьте особливо пильні, якщо мова йде про безкоштовні радах.

9. Розраховуйте на стабільний фінансовий ринок

Коментар експерта

Ніхто не передбачав іпотечну кризу в США в 2008 році. Але ця подія відбулася і сильно вплинула на фінансовий ринок. Не можна бути впевненим, що вічно буде стабільність і нічого не трапиться, — статися може все що завгодно, і набагато швидше, ніж вам хотілося б. Пам'ятайте, що інвестиції — завжди ризик, а з ризиками треба працювати в режимі реального часу.