Безпека кредитних карт

Розширення асортименту споживчих пропозицій у сфері кредитування, а також поступово підвищується рівень фінансової грамотності наших співвітчизників призводить до поширеного Використання Кредитний карт.

Мати кредитну карту безпечніше, ніж зберігати готівку, але чи безпечно використовувати пластикову карту при сучасному рівні криміналу і появою нових видів шахрайства, в тому числі і в Інтернеті? Як забезпечити безпеку кредитних карт, і які запобіжні заходи від дій шахраїв вживають вітчизняні кредитно-фінансові установи?
Найбільш поширеним видом шахрайства є відправка клієнту SMS-повідомлення з текстом про те, що кредитна карта заблокована. Найчастіше зловмисники просять повідомити секретний код на зворотному боці картки, її номер, термін її дії, клас пластикової картки. Всі ці дані відносяться до розряду конфіденційних, і розголошувати їх ні в якому разі не можна. А розблокування кредитної картки-нагадують співробітники банків-здійснюється тільки за письмовою заявою клієнта у відділенні банку. Таким чином, в значній мірі безпека кредитних карт повинна здійснюватися самим Користувачем банківської послуги. Для цього необхідно мати мінімальний рівень фінансової грамотності, який, як правило, прописаний в договорі з банком на випуск карти.

Найбільш складно, на думку експертів, забезпечити безпеку кредитних карт в Інтернеті. Найменше, що може зробити власник карти – це уважно перевіряти адресу сайту, за допомогою якого він здійснює платежі, а також уважно читати відгуки користувачів про сервіси, на яких відбуваються покупки за допомогою кредитної картки. Фішинг (або несанкціоноване використання персональних фінансових даних) є «загальносвітовою» проблемою і банківські Служби безпеки працюють над її вирішенням на випередження. Сайти, помічені написами "verified by Visa» або" MasterCard Secure Code " мають підвищений ступінь захисту від інтернет-шахраїв.

Безпека кредитних карт: елементарні заходи
  1. Отримавши пластик, перш за все, потрібно поставити підпис в спеціальному полі, призначеному для цього.
  2. Пін-код найкраще запам'ятати, в крайньому випадку – зберегти записаним, але ніколи не носити його з собою і не зберігати разом з кредитною карткою в гаманці. Це набір цифр, який може знати тільки клієнт. Він має право нікому не передавати цю інформацію, включаючи співробітників банку.
  3. Чеки, що залишилися після здійснення будь-яких платіжних операцій (в тому числі і неуспішних), найкраще зберігати, хоча б протягом першого року використання карти. Це допоможе в разі можливих спірних питань.
  4. Підвищити безпеку кредитних карт допоможе підключення до сервісу SMS-інформування при будь-яких операціях, здійснених за допомогою карти, а також встановлення ліміту на зняття готівки або обмеження на суму платіжної операції.
  5. При покупках в торгових центрах власник кредитної картки повинен особисто вводити ПІН-код в платіжний термінал, не повідомляючи цифри коду продавцеві і не віддаючи карту співробітникам магазину.
  6. Для доступу в приміщення за допомогою кредитної картки іноді встановлені зчитувачі карт. Такий пристрій не вимагає введення ПІН-коду.

Про нові види шахрайства, пов'язаних з кредитними картами, що з'являються в нашій країні, інформує своїх клієнтів банк. На сайті організації можна знайти постійно поповнюється список текстів SMS-повідомлень, які можуть отримувати власники пластикових карт, а також рекомендації банку щодо подальших дій своїх клієнтів.

Для того щоб забезпечити безпеку кредитних карт, фахівці радять запам'ятати головне: ні в якому разі не повідомляти стороннім особам конфіденційну інформацію про карту, особливо в телефонних розмовах. Винятком можуть бути тільки випадки, коли дзвінок в банк ініціює сам клієнт. Отримавши підозріле повідомлення з рекомендацією відправити будь-які дані в SMS, передзвонити, перерахувати грошові кошти і т.п., клієнт банку може передзвонити на офіційні телефони установи і уточнити, запитував чи співробітник подібну інформацію. Точно також клієнт не зобов'язаний відповідати на питання людей, які представляються співробітниками банку, якщо дзвінок вхідний.

У разі виявлення клієнтом крадіжки карти, або блокування її банкоматом, а також, якщо клієнт впевнений, що його пін-код став відомий стороннім людям, експерти настійно радять якомога швидше звернутися в банк за спеціальними телефонами для тимчасового призупинення дії карти. Безпека кредитних карт - в руках клієнта: проявивши уважність, а також дотримуючись перераховані запобіжні заходи, користуватися банківською кредитною лінією зручно і вигідно!