Що таке факторинг

Висунути умову "вранці гроші-ввечері стільці" можуть тільки персонажі роману» Дванадцять стільців", а ось постачальникам іноді доводиться продавати свої товари і Послуги з відстрочкою оплати в кілька місяців. Розбираємося, як зробити так, щоб ця ситуація не вдарила по вашому бізнесу.

Ви поставили товар або надали послуги, а оплатять їх через місяць. Здається, що ваш бізнес стає схожим на банківський: ви кредитуєте своїх клієнтів. Але на відміну від банку у вас немає вільних грошей, кредитних аналітиків і служби стягнення боргів. А кожна затримка платежу загрожує залишити бізнес без обігових коштів. Захиститися від ризиків і вивести бізнес на новий рівень допоможе факторинг.

Факторинг-це обмін майбутньої виручки на гроші. Ви продали товар з умовою відстрочки або розстрочки платежу і виставили рахунок клієнту. Цей рахунок-обіцянка вашої майбутньої виручки, але гроші від покупця ви поки не отримали. Банк, мікрофінансова організація (МФО) або факторингова компанія беруть цей рахунок і оплачують його раніше, ніж це зробить ваш покупець. Так в розрахунках між продавцем і клієнтом з'являється посередник — фактор. Він може, крім оплати, вести торговий документообіг.

Чим корисний факторинг?

Факторинг дозволяє зробити вигідну пропозицію кліентуотсрочка-це вигода для вашого клієнта: запропонувавши йому комфортні умови оплати, ви можете випередити своїх конкурентів. А за допомогою факторингу можна відпускати товар або надавати послуги з відстрочкою, не боячись касових розривів: виручка буде приходити в день відвантаження, і ці гроші відразу можна пускати в справу.

Не потрібно залишати заставу
На відміну від кредиту у факторингу не потрібно залишати заставу, щоб отримати гроші. Заставою стає ваша дебіторська заборгованість, тобто майбутня виручка.

З факторингом можна масштабувати оборот

Ви можете збільшити поставки в високий сезон або виходити на нові ринки. Якщо попит на ринку падає, ви самі можете вибрати, за якими поставкам вам потрібна послуга факторингу, щоб не платити зайвих комісій.

Фактор може перевірити клієнта і проконтролювати повернення грошей

Продажі з відстрочкою платежу-це завжди ризик. Клієнт, який минулого року платив акуратно, цього року раптом почав затримувати платежі. Або великий покупець просто перестає відповідати на ваші дзвінки. Або новий клієнт просить відстрочку, але у вас немає впевненості, що він заплатить за товар. Ці ситуації відомі всім бізнесменам.

Є варіанти факторингу, які допомагають знизити ризики неплатежу. Фактор може сам перевірити платоспроможність ваших клієнтів, встановити ліміт на поставки в кредит конкретному покупцеві і порекомендувати тривалість відстрочки платежу. А після того, як фактор надасть фінансування, він сам нагадає покупцеві про терміни оплати. Факторинг може звільнити ваш бізнес від кредитної рутини, ризиків неплатежів і касових розривів.

Які недоліки у факторингу?

1. Факторинг працює тільки з договорами на відстрочку платежу
Не можна залучити фактора в тих випадках, коли ви укладаєте договори з умовою негайної оплати. Він не може працювати страховкою на випадок раптової затримки платежу.

2. Факторинг допускає тільки безготівковий розрахунок
Розплачуватися готівкою з рук в руки з фактором у вас не вийде.

3. Для факторингу потрібно зібрати багато документів
Фактору знадобиться три комплекти документів:
  •  по вашому бізнесу (список такий же, як при отриманні кредиту);
  •  по вашим клієнтам, з якими буде працювати фактор (анкета і оборотно-сальдові відомості за 6-12 місяців);
  •  по самим поставкам (рахунки-фактури, товарні накладні, універсальні передавальні документи).

4. Фактор фіксує терміни оплати
Якщо ви працюєте через фактора, неформально домовитися з покупцем про нові терміни оплати або повернення товару не вийде — фактор зупинить фінансування.

Як працює факторинг?

Крок 1. Ви з покупцем укладаєте договір, який передбачає фіксовану відстрочку платежу. Клієнт розраховується з вами тільки безготівковим способом. Коли ви поставляєте товар або надаєте послугу, у вас на балансі з'являється дебіторська заборгованість (рахунок на майбутню оплату). З цією дебіторкою і договором на відстрочку ви приходите до фактору.

Крок 2. Фактор готовий надати фінансування в обмін на Вашу дебіторку. Ви укладаєте з ним договір факторингу і домовляєтеся про те, як буде проходити документообіг. З цього моменту дебіторська заборгованість належить вже не вам, а фактору — і виставлені вами рахунки клієнт повинен оплачувати за реквізитами фактора. Не забудьте повідомити ці реквізити своєму покупцеві.

Крок 3. Фактор за Вашою заявкою перераховує Вам фінансування - так званий перший платіж. Розмір першого платежу коливається від 70 до 99,5%, найчастіше — 80-90% від суми поставки. Схема проста: гроші проти документів (які підтверджують приймання товару або отримання послуги).

Крок 4. Ваш клієнт-покупець переводить на рахунок фактора гроші, які повинен був вам, — всі 100%.

Крок 5. Якщо фактор при першому платежі перерахував вам тільки частину коштів і комісію ви йому не виплатили, то він віднімає з отриманих від клієнта грошей суму першого платежу і свою комісію і перераховує вам другий платіж.

Скільки коштує факторинг?

Комісія фактора зазвичай складається з декількох частин:
  •  за використання грошей на період відстрочки (у відсотках річних);
  •  за оцінку фінансового стану покупця та взаємодію з ним;
  •  за документообіг.
Вартість факторингу простіше розрахувати як відсоток від суми однієї поставки. Діапазон пропозицій ринку - від 0,5 до 4%. Залежно від виду факторингу та умов фактора комісія виплачується в момент видачі фінансування або ж після отримання фактором 100% оплати від покупця. У другому випадку, якщо Покупець не платить вчасно, деякі фактори встановлюють підвищену комісію за кожен день прострочення.

Яким буває факторинг?

Найчастіше використовують два види факторингу: з регресом і без регресу. Різниця в тому, хто приймає на себе ризики в разі, якщо клієнт не оплатить поставку, — фактор або ви. Також набирає популярність новий вид факторингу-Реверсивний. У цьому випадку покупець стає учасником факторингового договору і відповідає безпосередньо перед фактором.

Факторинг з регресом

Факторинг з регресом зазвичай дешевше, ніж без нього, і отримати його простіше.

При факторингу з регресом дебіторська заборгованість зберігається на вашому балансі. Першим платежем фактор перераховує вам не всі гроші, а тільки частина.

Якщо Покупець не платить в строк, фактор робить зворотну поступку, тобто перетворює ваш факторинг в кредит — вимагає, щоб Ви повернули перший платіж і заплатили комісію за користування грошима і роботу з документами.

Факторинг без регресу

Ця послуга схожа на страховий поліс, за яким ви вже отримали відшкодування.

Фактор викуповує вашу дебіторську заборгованість на свій баланс. Першим платежем фактор може виплатити вам всю суму.

Якщо поставка не оплачена, фактор залишається один на один з вашим клієнтом-покупцем, ви не зобов'язані повертати гроші фактору.

Факторинг без регресу зводить до нуля фінансові ризики постачальника, але, як правило, коштує дорожче.

Реверсивний факторинг

У цій схемі продавець, покупець і фактор укладають тристоронній договір. Зазвичай ініціатором такого факторингу стають великі торгові мережі, які хочуть отримати або збільшити відстрочку платежу.

Постачальники при реверсивному факторингу отримують фінансування відразу після поставки товару і, як правило, повністю. Дебіторська заборгованість значиться на балансі фактору. І покупець зобов'язаний виплатити гроші саме йому.

Реверсивний факторинг теж може бути з регресом. В цьому випадку фактор може зажадати гроші у постачальника, якщо торгова мережа вчасно не перерахує йому оплату. Постачальник і його клієнт можуть розділити між собою витрати на Реверсивний факторинг в потрібній пропорції і прописати це в умовах договору.

Про що варто пам'ятати, якщо ви хочете укласти договір факторингу?

Факторинг-це не "фінансування останньої надії". Фактори не працюють з тими, кому гроші "потрібні вчора". Найкраща для фактора ситуація - коли до нього звертаються за один-два місяці до початку продажів.

Фактор бере на себе спілкування з вашими клієнтами з чутливого питання-своєчасної оплати. Якщо ваші клієнти різко проти такого спілкування, швидше за все, договір факторингу укласти не вийде.

Уважно прочитайте умови договору факторингу і всі додатки до нього. Якщо, крім грошей, фактор обіцяє надавати вам Послуги зі складними назвами, розпитайте, що саме і на яких умовах він вам пропонує. Попросіть фактора розрахувати вартість факторингу на прикладі з вашої практики.