Як захистити дітей від онлайн-шахраїв

Тепер шахраї полюють не просто за "золотими", а за даними банківських карт, з яких можна вкрасти відразу всі гроші, якщо пощастить. Вони намагаються роздобути нові "золоті ключики « — секретні паролі і коди, - які відкриють їм заповітні» двері" від банківських карт дітей та їх батьків.

Багато школярів використовують банківські карти, прив'язані до рахунку батьків або оформлені на себе (якщо у них вже є паспорт).

Іноді через дітей шахраї намагаються дістатися не тільки до грошей, але і до документів дорослих. Щоб втертися в довіру дитини, в хід йдуть обкатані схеми.

Створюють фейкові сторінки для онлайн-покупок

Хакери люблять онлайн-ігри не менше, ніж діти, але у них на це свої причини. У віртуальному світі пильність слабшає, і гравці можуть не помітити обману і клюнути на виверти шахраїв. Наприклад, на пропозицію «вигідно купити» об'єкти для гри на фейковий сайті.

Гравців заманюють низькими цінами і»унікальними акціями". І не варто помилятися, в подібні пастки можуть потрапити не тільки діти, а й дорослі.

Перш ніж вводити де б то не було персональні дані, паролі, коди або реквізити банківської карти, упевніться, що це не шахрайська сторінка.

Пропонують швидке збагачення

Якщо підлітку не вистачає кишенькових грошей на модний телефон і терпіння, щоб на нього накопичити, шахраї з радістю йому «допоможуть». Вони розміщують в інтернеті безліч оголошень про швидкий і легкий заробіток. Але найчастіше в таких випадках раптово розбагатіти вдається тільки самим махінаторам.

Шахраї можуть переконати підлітка вкласти гроші в» надприбутковий проект " (спойлер — у фінансову піраміду). До виплат вкладникам справа зазвичай не доходить. Зібравши гроші якомога більшої кількості людей, організатори зникають.

Часом обманщики пропонують "швидко заробити", просто зареєструвавшись на сумнівному сайті. Треба тільки виконувати завдання або робити букмекерські ставки. Для виведення» заробітку " вони просять сплатити комісію. В результаті гроші разом з даними карти виявляються в руках махінаторів.
Обіцянки блискавичного прибутку-це завжди тривожний знак. Якщо підліток хоче купити дорогу річ, обговоріть з ним, як досягти цієї мети. Іноді дитина може сам накопичити необхідну суму повністю або хоча б її частину. Швидше досягти наміченого допоможе фінансовий план, його можна скласти самостійно або разом з батьками. Якщо збирати доведеться довго, то краще покласти гроші на банківський вклад під відсоток.

Заманюють " виграшами» в конкурсах


Нерідко шахраї розсилають листи і повідомлення, в яких обіцяють нежданий виграш, або від імені популярних блогерів запускають рекламу «безпрограшних лотерей». Але потім за доставку» призу " або якісь інші додаткові послуги просять сплатити невелику комісію. Для цього треба пройти по посиланню і ввести дані банківської карти. Але насправді посилання веде на фішинговий сайт, і замість призів довірливий користувач отримує збитки.
Якщо організатори конкурсу просять що-небудь оплатити, це привід насторожитися. Перш ніж катувати удачу в онлайн-розіграшах, треба переконатися, що організатори — не шахраї: почитати відгуки в Інтернеті, новини (раптом вони вже помічені в скандалах).
Коли конкурс рекламує блогер, варто перевірити на його офіційній сторінці, чи дійсно він рекламує цей розіграш. Можливо, він теж став жертвою шахраїв.

Просять про допомогу від імені друзів у соцмережах

Кіберзлочинці зламують акаунти в соцмережах, а потім від чужого імені розсилають повідомлення за списком друзів. Починають розмову з банального " Як справи?"і практично відразу переходять до скарг на життя і просять у борг. Або зі словами " лови фотки з дня народження!"замість посилання на фотографії надсилають шкідливий вірус. Він краде з гаджета персональні дані, логіни і паролі від особистих кабінетів, в тому числі від банківських.Можуть бути і більш складні махінації.
Перш ніж виконувати все, про що просить «приятель», краще передзвонити йому і уточнити, чи дійсно потрібна допомога. Швидше за все, він не в курсі листування. Але чим раніше він дізнається про те, що трапилося, тим швидше попередить інших, що його аккаунт зламали.

Захиститися від шкідливих посилань допоможуть антивіруси, які можна встановити на всіх гаджетах. Для безпеки маленьких дітей також можна налаштувати програми батьківського контролю.

Набиваються в друзі на тематичних форумах

Шахраї часто ховаються під маскою цікавих співрозмовників на форумах і в групах в соцмережах. Вони заводять з підлітком віртуальну дружбу на грунті спільних інтересів і втираються в довіру заради майбутньої вигоди. Коли контакт налагоджується, вони вигадують різні приводи, щоб отримати необхідну їм інформацію. Наприклад, шахраї просять дитину надіслати фотографії банківських карт або паспортів батьків. Цих даних може виявитися достатньо, щоб вкрасти гроші з рахунку або оформити кредит на чуже ім'я.
Щоб убезпечити дитину, потрібно якомога раніше обговорити з ним правила розумного фінансового поведінки. Якщо він жити не може без гаджетів, то розібратися в темі фінансів йому також допоможуть спеціальні мобільні додатки, а для любителів почитати є відповідні добірки книг про гроші і економіку.
Підключіть СМС або push-оповіщення до всіх банківських карт, так ви відразу помітите підозрілі покупки.

Не варто переводити на карту дитини великі суми. Крім того, можна обмежити суми списань або кількість операцій по карті в день, щоб шахраям не вдалося вкрасти з неї всі гроші разом.