Як заробити у відпустці

Щоб заробити у відпустці, зовсім необов'язково працювати в поті чола. Є кілька простих способів, які допоможуть хоча б частково окупити витрати на подорож і не завадять відпочинку. Розбираємо найактуальніші з них.
Доставити посилку

Вирушаючи в інше місто або країну, можна не тільки дізнатися щось нове, а й стати народним листоношею. Сьогодні відразу кілька онлайн-сервісів пропонують мандрівникам зробити добру справу і захопити з собою посилку для когось.

За допомогу з доставкою вам можуть заплатити гроші або надати якусь послугу-наприклад, безкоштовно довезти до аеропорту. Можуть і самокат подарувати, наприклад, щоб ви самі доїхали до аеропорту.

Всі умови доставки ви обговорюєте з замовником самі, включаючи спосіб і терміни винагороди. Деякі сервіси пропонують укласти договір. Але це, скоріше, джентльменська угода. Обов'язково вивчіть відгуки про користувача і перегляньте його сторінки в соціальних мережах.

Повернути податки

Якщо ви вирішите купити щось за кордоном, то у вас є можливість повернути частину витрачених грошей за допомогою tax free. Іншими словами, отримати назад частину податку на додану вартість (ПДВ). У багатьох країнах, особливо в Європі, вважається, що іноземці не повинні його платити. Сума повернення залежить від країни або навіть штату, в якому ви робите покупку, і від типу товару, який ви вирішили купити. Наприклад, в Іспанії tax free складе 10-15% від суми покупки, а в Греції можна повернути більше 20%.

Але система tax free діє далеко не у всіх торгових точках. Магазин, де ви купили товари, повинен входити в зону Tax free, і ви повинні витратити в ньому за день не менше мінімальної суми, з якої виробляють відшкодування податку в цій країні. Наприклад, в Німеччині нижній поріг дорівнює 25 євро, а у Франції — 175,01 Євро. У магазині треба буде попередити, що ви хочете оформити Tax free, і пред'явити на касі свій закордонний паспорт.

В аеропорту або на вокзалі проставте відмітку митниці на чеку. При цьому митники можуть попросити вас показати куплені товари — краще не прибирати їх далеко і не зрізати бирки. А потім зверніться в пункт Tax Free Cash Refund для повернення грошей. Ці пункти зазвичай знаходяться там же-поруч з митницею.

Отримати кешбек

Компенсувати невелику частину витрат можна і без паперової тяганини, якщо використовувати в поїздці карту з кешбек. Тоді після оплати товару такою картою ви будете отримувати до 3% вартості покупки назад. Більшість банків сьогодні пропонують карти з такою опцією. Деякі заманюють клієнтів підвищеним кешбек. Правда, нараховується він найчастіше на покупки тільки в конкретних магазинах, кафе і ресторанах. Краще уточнити умови у самого банку. У будь-якому випадку який-ніякий повернення на карту — дрібниця, а приємно. І це далеко не єдиний спосіб заробити на банківській картці.

Накопичити бали

Багато банків сьогодні пропонують кобрендингові карти, які дозволяють накопичувати бали за покупку товарів або оплату послуг будь-якої компанії. Цими балами можна розплачуватися, обмінювати їх на знижки в магазинах або ж відшкодовувати ними вартість квитків на літак або поїзд. Є карти, які дозволяють збирати милі за покупку квитків будь-яких авіакомпаній. Правда, купувати їх доведеться на спеціальних сайтах банків, де квитки можуть бути дорожче, ніж у популярних сервісів. Миля нараховується за кожні певну суму від вартості квитка. Зате в залежності від умов програми ви можете отримати різні привілеї (на кшталт доступу в бізнес-зали в аеропортах).

Здати квартиру або машину в оренду

Поки ви відпочиваєте, ваше авто може і попрацювати. Щоб здати машину в оренду, треба розмістити оголошення в одному з безкоштовних онлайн-сервісів і завантажити фотографії автомобіля. Клієнт може забрати авто як з аеропорту, так і з будь-якої точки, де ви домовитеся зустрітися. Сервіси страхують ваш автомобіль від аварій і викрадення, а також перевіряють дані кожного користувача.

Звичайно, є ризик, що орендарі щось забруднять або зіпсують. Так що цей спосіб підходить тільки тим, хто не відрізняється гидливістю. У будь-якому випадку потрібно уважно вивчити договір з фірмою-посередником, перш ніж його підписувати. Якщо вирішите домовлятися з орендарем безпосередньо, то постарайтеся заздалегідь з ним познайомитися. У разі взаємної симпатії укладіть договір оренди і обов'язково пропишіть в ньому паспортні дані орендаря.

Більше фотографувати

Лайки в Instagram-це, звичайно, добре, але не весь час же публікувати Селфі? Фотографії захоплюючих видів, незвичайних тварин, та що вже там — екзотичної їжі - всі ці знімки у вас можуть купити. Завантажте найкрасивіші фотографії в базу. Одну фотографію можуть купити і за п'ять доларів, і за пару сотень. Деякі з них проводять конкурси фотографій, переможці яких можуть отримати до 300 доларів за знімок. Частина сервісів співпрацює з великими брендами. Так що ви зможете не тільки заробити, а й завести корисні зв'язки.

Ділитися враженнями

Ймовірно, поїздка принесе вам багато нових емоцій і досвіду, якими можна поділитися. Якщо ви напишете звіт про поїздку, відгуки та рекомендації іншим туристам або просто поділіться емоціями і враженнями, то такий текст можна продати на спеціальній біржі.

Звичайно ж, заробити вийде тільки за умови, що ви вмієте викладати свої думки і суть ваших повідомлень зрозуміла читачам, і якщо редакторів зацікавлять ваші тексти. Схема роботи з біржами текстів проста: ви розміщуєте готовий текст в базі статей, і якщо його купують, отримуєте гроші на рахунок аккаунта, а потім виводите їх собі на карту. Ви можете також стати постійним автором і регулярно виконувати замовлення на копірайт. Ще один варіант-створити власний текстовий канал. Якщо ваші статті будуть з Разу в раз набирати тисячі переглядів, Ви зможете заробляти на розміщенні рекламних оголошень.

Завести відеоблог

Популярні блогери заробляють на рекламі стільки, що їм вистачає повністю окупити свої подорожі і не тільки. Заведіть канал на Youtube-і можливо, ви теж прославитеся і розбагатієте.