Як працює система страхування вкладів

Що таке система страхування вкладів?

Державна система страхування вкладів (ССВ) створена спеціально для захисту прав банківських вкладників.

Всі банки, які залучають гроші приватних осіб, зобов'язані входити в ССВ і сплачувати внески до Фонду обов'язкового страхування вкладів (ФОСВ). З цього фонду і виплачується страхове відшкодування при відкликанні у банку ліцензії.

Якщо раптом коштів Фонду виявиться недостатньо для всіх виплат, їх поповнять за рахунок коштів федерального бюджету або кредитів банку. Це гарантує фінансову стійкість ССВ.

Роботу ССВ веде Агентство зі страхування вкладів (АСВ). Агентство діє під контролем уряду і банку, представники яких входять в його органи управління.

АСВ виплачує відшкодування вкладникам, веде реєстр банків-учасників ССВ, стежить за формуванням фонду обов'язкового страхування вкладів і управляє його коштами.

В якому випадку можна розраховувати на виплати?

Страхові випадки-це відкликання ліцензії у банку, що входить в ССВ, або введення в ньому мораторію на задоволення вимог кредиторів.

При настанні страхового випадку вкладники будь-якого банку, що входить в ССВ, автоматично отримують право на виплату страхового відшкодування.

У деяких випадках можна розраховувати на підвищене страхове відшкодування. Наприклад, якщо гроші лежали на рахунку ескроу для покупки нерухомості.

Чи всі вклади застраховані?

Система страхування вкладів захищає гроші приватних осіб, в тому числі індивідуальних підприємців (ІП), — і росіян, і іноземців.

Представники малого бізнесу теж можуть розраховувати на компенсацію. Але тільки якщо вони зареєстровані в Єдиному реєстрі суб'єктів малого та середнього підприємництва.

Застраховані всі Іменні вклади та рахунки:
  •  строкові вклади і вклади до запитання, включаючи валютні;
  •  поточні рахунки для розрахунків за банківськими картками;
  •  іменні ощадні сертифікати;
  •  кошти на номінальних рахунках опікунів та піклувальників, відкритих на користь підопічних;
  •  розрахункові та депозитні рахунки ІП.
Також застраховані гроші на рахунках ескроу, якщо вони відкриті для розрахунків за угодами купівлі-продажу нерухомості або договорами пайового будівництва.

Коли ще можна розраховувати на підвищену страхову виплату?

Ви маєте право отримати відшкодування певної суми, якщо гроші на рахунку виявилися після того, як:
  •  продали квартиру, будинок, дачу або земельну ділянку, на якій були якісь будови;
  •  оформили спадщину;
  •  отримали гроші за рішенням суду;
  •  вам виплатили відшкодування за шкоду життю, здоров'ю або майну;
  •  вам перерахували вихідну допомогу, компенсації або інші виплати за трудовим договором;
  •  вам перевели материнський капітал, соціальні виплати або допомоги;
  •  вам видали грант у формі субсидії.
Але підвищена виплата покладається тільки за умови, що гроші надійшли на рахунок не раніше ніж за три місяці до того, як у банку відкликали ліцензію або був введений мораторій на виплати за вкладами.

Страховка не захищає:
  •  ощадні сертифікати на пред'явника;
  •  кошти, передані банкам у довірче управління;
  •  електронні грошові кошти та гроші, розміщені без відкриття рахунку;
  •  вклади в зарубіжних філіях російських банків;
  •  субординовані депозити;
  •  кошти на номінальних рахунках (за винятком тих рахунків, які опікуни та піклувальники відкрили на користь підопічних), заставних рахунках і рахунках ескроу, якщо вони створені не для угод з нерухомістю;
  •  кошти на рахунках адвокатів і нотаріусів, якщо рахунки відкриті для професійної діяльності;
  •  кошти на знеособлених металевих рахунках;
  •  гроші юридичних осіб, за винятком малих підприємств.

Де можна отримати гроші?

Для кожного страхового випадку АСВ вибирає кілька банків-агентів - саме через них можна отримати страхову компенсацію. Як правило, агентами призначають банки, у яких є відділення в тих же населених пунктах, що і у банку, позбавленого ліцензії.

Адреси відділень банків-агентів можна дізнатися за день до початку виплат на сайті АСВ, за телефонами гарячих ліній Агентства і банків-агентів або в ЗМІ.

Приватні особи можуть отримати виплати готівкою або попросити перевести кошти на рахунок в будь-якому іншому діючому банку. Індивідуальним підприємцям і малим підприємствам гроші завжди переводять на розрахунковий рахунок.

Як швидко можна отримати виплату?

Банки-агенти починають виплати через два тижні після настання страхового випадку.

Ви повинні прийти в банк-агент з паспортом або іншим посвідченням особи і написати заяву про виплату компенсації (його можна скачати у вкладці «Бланки документів»). Вам нададуть виписку з Реєстру про ваші вклади і кредити, а також розмір страхового відшкодування.

Якщо ви згодні з цією сумою, гроші вам видадуть або переведуть на рахунок протягом трьох робочих днів.

А якщо я не згоден з даними реєстру?

Ви можете оформити заяву про незгоду і представити додаткові документи, які зможуть обґрунтувати ваші вимоги до банку.

Банк прийме рішення за заявою протягом 10 днів.

Скільки мені виплатять, якщо у мене був і внесок, і кредит?

Якщо сума вкладу більше, ніж сума боргу, то АСВ виплатить вам різницю між сумою вкладу і сумою заборгованості. Але решту вкладу ви зможете отримати тільки після того, як погасите кредит.

Якщо вклад менше, ніж кредит, то страхову суму вам виплатять після повернення боргу. Погасити навіть частину кредиту за рахунок вкладу в банку з відкликаною Ліцензією неможливо-це заборонено законом.

Скільки я отримаю, якщо відкривав рахунки в різних відділеннях одного банку?

Вони вважаються внеском в одному банку. Всі ваші активи (вклади і рахунки) АСВ підсумує. З розрахунку цієї загальної суми ви і отримаєте страхову виплату, але не більше заданої суми.

У мене був внесок у Євро. Як порахують суму виплати?

Вклади в іноземних валютах перераховують у валюту країни за курсом Банку на день відкликання ліцензії.

Як бути, якщо сума вкладу більше певної суми?


Ви маєте право вимагати повного повернення коштів. Заповніть відповідний розділ у заяві про компенсацію.

У разі введення мораторію ви можете отримати залишок вкладу після того, як мораторій буде знято.

Якщо у банку відкликали ліцензію і почали процедуру банкрутства, його активи розпродадуть — і ці кошти також направлять на виплати вкладникам і кредиторам банку. Ваші інтереси в ході ліквідації представлятиме АСВ. Підтверджувати своє право вимоги по залишках вкладів не потрібно.

А якщо я не можу особисто приїхати у відділення банку-агента?

Якщо ви дізналися про страховий випадок далеко від свого міста, наприклад під час тривалого відрядження або служби в армії, можете відправити заяву поштою.

До заяви потрібно додати копію паспорта або іншого засвідчує документа. Для отримання виплати більше певної суми підпис на заяві повинен завірити нотаріус.

Компенсацію в цьому випадку ви також можете отримати дистанційно-поштовим переказом або на рахунок в будь-якому діючому банку, що входить в ССВ. Індивідуальним підприємцям відшкодування переводять тільки в безготівковому порядку.